VIIKKOTIEDOTE 15/2023

Hei kaikille!

 

Jännittävä viikko edessä, sillä perjantaina Arkkitehtikilta lähtee vuosittaiselle Suomi-Exculle! Viime viikon loppupuolella alkoi myös Aalto-yliopiston valtaus, joka on osa laajempaa Suomen korkeakoulujen valtaustempauksia hallituksen leikkauksia vastaan. Käykää pistäytymässä Väreessä kahvilla, jos vain kerkiätte. Eilen juhlittiin fuksisitsejä, joiden teemana tänä vuonna oli avaruus. Muistakaa myös seurata Arkkitehtikillan tapahtumakalenteria, sillä tulevina viikkoina on paljon kiinnostavaa ohjelmaa. Muun muassa kulttuuritoimikunta järjestää meille Ghibli-illan Majalla ensi viikon perjantaina ja Sportklubb yhteislähdön trampoliinipuistoon tämän viikon torstaina. Otaniemen viikko huipentuu tietenkin lauantain Lakinlaskijaisiin Dipolissa, jossa laskemme lakit talviteloille.

Lokakuu lähestyy -terveisin,

Moby

sihteeri-tiedottaja

 

I Yleistä

 

Aalto-yliopiston mielenilmaus hallituksen leikkauksia vastaan

Tilaisuus ”Arkkitehtiopiskelijoiden vallankumous” -kirjan teemoista 26.10.

Aalto Wellbeing Week 2023

II Tapahtumia

Arkkitehtikillan syyspurjehdus 21. – 22.10.

AO-päivät Oulussa 14. – 15.10.

Lakinlaskijaiset 30.9.

III Muuta kiinnostavaa

ABP: Finnish Series of Beer Pong

Uusi tiedotuskanava Otaniemi Events

 

 

 
I Yleistä

Aalto-yliopiston opiskelijoiden mielenilmaus hallituksen leikkauksia vastaan

(teksti: Sara Soimasuo, valtauksen järjestäjä)

Hei Aalto-yhteisön järjestö

Aalto-yliopiston Väre-rakennuksen valtaus on jatkunut nyt kaksi päivää, alkaen torstaista 21.9., ja jatkuu näillä näkymin ensi viikkoon. Olemme saavuttaneet jo ensimmäisen tavoitteemme yhteistyöstä Aalto-yliopiston kanssa. Tästä eteenpäin keskitymme olemaan osa kansallista valtausilmiötä ja nostamaan keskustelua alla olevista aiheista.

Koulutus ja tutkimus on tärkeää suomalaiselle yhteiskunnalle

Suomen valtion tavoitteena on nostaa korkeakoulutettujen osuutta väestössään taatakseen kilpailukyvyn osaajamarkkinoilla. Tämän ei tulisi tapahtua koulutuksen laadun, opiskelijoiden elämänlaadun ja opetushenkilökunnan työhyvinvoinnin kustannuksella. Opiskelijoiden taloudellista tukea heikennetään samalla, kun korkeakoulujen rahoitusmalli painottaa entistä enemmän tavoiteajassa valmistumista. Turvatakseen toimeentulonsa opiskelijat joutuvat yhä useammin työskentelemään opintojensa ohella, mikä tekee tavoiteajassa valmistumisesta lähes mahdotonta. Valmistumisajan pidentyminen vähentää korkeakoulun saaman rahoituksen määrää, mikä vaikuttaa suoraan seuraavien opiskelijoiden saaman opetuksen laatuun. Etenkin vähäosaisemmista taustoista tulevat opiskelijat joutuvat perheen tuen tai säästöjen puutteen takia hajauttamaan huomionsa opiskelun ja työnteon välille. Tämä lisää maamme eriarvoisuutta. Suomalainen yhteiskunta tarvitsee tulevaisuudessa laadukkaasti koulutettuja osaajia sivistysvaltion ja sen toimintakyvyn turvaamiseksi. Hallituksen kaavailema taloudellinen suunta ei tue tällaista tulevaisuutta.

Suomi tarvitsee kansainvälistä osaamista

Moni Suomeen opiskelemaan tuleva kansainvälinen opiskelija haluaisi jäädä valmistumisensa jälkeen tekemään töitä ja asumaan Suomeen. Valmistumisen jälkeen työpaikan saamisen tai tukiverkkojen rakentamisen vaikeus ajaa heidät muuttamaan pois. Jotta Suomi voisi hyötyä kansainvälisestä osaamisesta ja olla houkutteleva kohde työperäiselle maahanmuutolle, on ihmisten tilapäisiä työttömyysjaksoja ymmärrettävä: kolme kuukautta on liian lyhyt aikaraja töiden löytämiseen. Monissa asiantuntijatöissä pelkkä rekrytointiprosessi voi olla monivaiheinen ja kestää kauan. Valtiollamme ei ole varaa karkottaa maassamme koulutettuja huippuosaajia muihin maihin.


Tilaisuus ”Arkkitehtiopiskelijoiden vallankumous” -kirjan teemoista 26.10.

Arkkitehtikilta järjestää ”Arkkitehtiopiskelijoiden vallankumous”-kirjasta (2023) tilaisuuden yhdessä kirjan kirjoittajien kanssa. Tilaisuus järjestetään 26.10. klo 16-18 A1-salissa, ”vanhalla Lafkalla” osoitteessa Otakaari 1 X, Espoo.

Kirjan kirjoittajat esittelevät artikkeleistaan jotain näkökulmia, jotka liittyvät muun muassa itse valtaukseen, opetuksen kritiikkiin ja ranskalaiseen kohtaamiseen. Alustavasti esitykset olisivat lyhyitä, noin 10 minuutin puheita. Kysymyksiä ja ehdotuksia käsiteltävistä aiheista esitettäisiin etu- tai jälkikäteen (linkki kyselyyn lähetetään lähempänä tapahtumaa). Luvassa on mahdollisesti myös muita puheenvuoroja ja vapaata keskustelua.

Tilaisuudessa näytetään valtauksen 50-vuotisjuhlia (2019) varten toimitettu filmiversio. Uudessa toimitetussa versiossa on filmipätkät asetettu järjestykseen väli- ja alateksteineen ja lisätty ääneksi 1960-luvun lopun musiikkia. Filmin pituus on 24 minuuttia.

Vallankumous-kirjoja on mahdollista ostaa opiskelijahintaan 15 €/kpl.

Killan keittämää kahvia tarjolla osallistujille.

Mielenosoitus, jota kirja  käsittelee, liittyy Arkkitehtiosaston (nyk. Arkkitehtuurin laitos) 1960-luvun lopun opintouudistuksen tarpeeseen ja vaiheeseen, mitä tapahtui ja miten opetus alkoi muuttua. Arkkitehtiosaston valtaus on osa Arkkitehtikillan ja Arkkitehtiosaston historiaa. Se oli näkyvä tapahtuma, josta on kirjoitettu aiemmin esimerkiksi Arkkitehtikillan 100-vuotishistoriikissa ja Arkkitehtikillan nettisivuilla.

Itse kirja on kooste toimintaan ja tapahtumiin osallistuneiden muistelmista. Kirjoittajakunnassa ja haastateltavien joukossa on muun muassa seitsemän professoria. Kertomuksia, kokemuksia ja arvioita täydentävät sadat opiskelijoiden omista ja muista arkistoista esiin kaivetut valokuvat, filmit, arkistolähteet ja muut dokumentit. Kirjassa viitataan yhdessä kohtaa poliittisen ilmapiirin muutokseen 1970-luvun alussa, mutta sitä ei käsitellä ihannoidusti.

Lähempänä tapahtumaa tulee Forms-lomake, jonka kautta voi välittää kysymyksiä ja toiveita aiheista, joita voisi käsitellä tilaisuudessa. Jos tilaisuudesta, kirjan teemoista tai itse mielenosoituksesta nousee kysymyksiä ennen tilaisuutta ja Forms-lomaketta, kysymykset voi ohjata osoitteeseen puheenjohtaja@arkkitehtikilta.fi ja kirjan kirjoittajalle Aino Niskaselle aino.niskanen@aalto.fi


Aalto Wellbeing Week 2023

Hyvinvointiviikko tarjoaa aaltolaisille Katri Saarikiven keynote-puheenvuoron empatian merkityksestä vuorovaikutuksessa sekä useita työpajoja mielen hyvinvoinnin tueksi ja palauttavia ja energisoivia hetkiä kehon hyvinvoinnille.

Lisäksi hyvinvointiviikolla kampuksella useita hyvinvointitapahtumia kuten A Gridin Wellness Day 3.10., hyvinvointimessut Kandidaattikeskuksessa 4.10. ja ACRE-päivä 5.10. sekä viikon lopuksi 6.10. on aaltolaisilla mahdollisuus tutustua Espoon modernin taiteen museo EMMAan opastetuilla kierroksilla tai itsenäisesti.

Viikon tarjonta on avoin ja maksuton koko Aalto-yhteisölle eli henkilöstölle ja opiskelijoille. Kannattaa siis hyödyntää viikon tarjontaa ja pysähtyä hetkeksi hyvinvoinnin teemojen äärelle.

Aaltolainen, kirjauduthan Aalto-tunnuksillasi nähdäksesi alta hyvinvointiviikon kaikki tapahtumat.


Pääset ilmoittautumaan ehdokkaaksi tällä lomakkeella (vaatii Aalto-kirjautumisen). Paperisen ehdokasilmoituksen sekä muut materiaalit löydät täältä.

Etkö tiedä, minkä vaaliliiton listoille lähteä? Lue vaaliliitoista tältä sivulta.

Edustajistolla on keskeinen rooli ylioppilaskunnan päätöksenteossa. Edustajisto päättää AYY:n suuret päälinjat, strategiset tavoitteet, linjat ja mielipiteet. Näihin kuuluvat muun muassa ylioppilaskunnan strategia, arvot, säännöt, talousarviot, linjapaperit sekä konsernitasolla jopa 17 miljoonan euron budjetti toimintaa ohjaavalla tasolla. Päivittäinen toiminta ja yksityiskohtien hiominen eivät sen sijaan kuulu edustajiston työtehtäviin.

28,8.–2.10. Ehdolle asettuminen on auki
3.10.–8.11. Vaalimainonta on sallittua
6.10. Ehdokaslistat vahvistetaan
1.–8.11. Äänestys on auki

Tarkemman aikataulun löydät täältä.II Tapahtumia

Tervetuloa Arkkitehtikillan syyspurjehdukselle 21.–22.10.

Viiletämme aalloilla kaksi päivään ja yhden yön. Hyppää kyytiin ja anna syksyn tuulien keinuttaa koulu -ja työstressisi pois.

Eli purjehdus lähtee Lahdesta, jonne siirrytään lauantaina 21.10. klo 9:40 Helsingin rautatieasemalta lähtevällä z-junalla.

Aiempi purjehduskokemus ei ole välttämätöntä, mutta osallistujalla tulee olla hyvä uimataito (200 metriä yhtäjaksoista uimista), vaikka veneessä ollaankin koko matkan ajan veneilyliivit päällä.

Ilmoittautuminen aukeaa keskiviikkona 27.9. kello 13:00 ja päättyy 13.10. täällä:
https://forms.gle/zb8jwxhvBPzUKfkm7

Ilmoittautuminen on sitova sen sulkeuduttua. Venepaikkojen täyttymisen jälkeen otamme samalla ilmoittautumislomakkeella jonopaikkoja. Syyspurjehduksen hinta sisältäen meno -ja paluumatkan opiskelijaliput Z-junaan on 10 €

Rakkaudesta Aaltoon,
Purjehdusmestarit


Oulun Arkkitehtikilta toivottaa tervetulleeksi arkkitehtiopiskelijat ympäri Suomea Ouluun kokemaan sen syksyistä tunnelmaa!

AO-päivät järjestetään 13.–15.10. Viikonlopun aikana nautitaan tunteita ja ajatuksia herättävästä ohjelmasta sekä tottakai myös saunotaan, sitsataan, paljuillaan (ja saunotaan taas) ja rentoudutaan toistemme parissa!

Ilmottautuminen tapahtuu Kide.appissa ja aukeaa tiistaina 26.9. klo 12:00

Linkki lipunmyyntiin

HOX!!! Arkkari- ja muut teekkarifuksit!

Mikäli satut jäämään ilman lippua tai haluat tienata fuksipisteitä, työvoimalista aukeaa ilmoittautumisille tiistaina klo 15:00. Linkki löytyy Instagramin biosta ja OTY:n telegram-tiedotuskanavalta. Tampereen ja Aallon työvoimalaisille löytyy myös majoituspaikat. :)


Lakinlaskijaiset 2023

Syyskuun päättyessä on aika laittaa lakit talviteloille, ja mikä olisikaan parempi tapa juhlistaa tätä kuin perinteiset Lakinlaskijaiset 30.9.! Ja vaikka lakkia ei vielä löytyisikään, olet tervetullut nauttimaan huippuartisteista Dipolin syvyyksiin.

Liput Lakinlaskijaisiin myynnissä Kide.Appissa

Ajantasaiset tiedot tapahtumasta löydät Telegramista @lakinlaskijaiset

 

III Muuta kiinnostavaa

Syksyn mahtavin urheilutapahtuma häämöttää jo, eli Finnish Series of Beer Pong (FSOBP)! Tänä vuonna isäntinä toimivat Aalto Beer Pong & Beer Pong Turku!

Tämän Suomen kovimman Beer Pong -turnauksen pääpalkintona on edustusmatka Eurooppaan. Palkintoon sisältyy lennot, majoitus ja turnausliput! (Aina 500 euroon asti). Luvassa on myös muita huikeita palkintoja, vaikka et yltäisi pääpalkintoon asti! Turnaus järjestetään lauantaina 11.11.2023 n. klo 12.00 alkaen Helsingin Kaivohuoneella. Turnauksen Early Bird -lippuja on myynnissä enää muutama päivä, kun lipun hinta nousee 20 €:sta 24 euroon 1.10. alkaen, joten toimi nopeasti!

Osta itsellesi liput ja tutustu turnauksen tarkempiin tietoihin Kide.Appistä


Uusi TG-tapahtumatiedotuskanava Otaniemi Events

Telegramiin on perustettu AYY:n alaisille yhdistyksille uusi tapahtumatiedotuskanava nimeltä Otaniemi Events. Julkaisuoikeudet kanavalle saat Telegramissa AYY:n tuottajalta Terolta @TuottajaTeroAYY. Liity kanavalle ja seuraa, mitä Otaniemessä tapahtuu!

Lisätietoja: @TuottajaTeroAYY tai tero.uuttana@ayy.fi


IV Työtarjouksia

Katso Aalto Jobteaserin työtarjoukset

Katso uusimmat työpaikkailmoitukset täältä!

Aalto JOBTEASERIN työtarjoukset (vaatii Aalto-tunnuksilla kirjautumisen):
https://aalto.jobteaser.com/en/dashboard