Aiot kenties Aalto-yliopistoon opiskelemaan arkkitehtuuria, maisema-arkkitehtuuria tai sisustusarkkitehtuuria. Tälle sivulle on koottu infoa siitä mistä on kyse ja hyödyllisiä linkkejä hakemiseen liittyen.
Aalto-yliopistoon haetaan korkeakoulujen yhteishakujärjestelmän kautta. Arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin hakukohteet ovat osa tekniikan alan DIA-hakua, joka mahdollistaa sen, että voit hakea kaikkiin Suomen arkkitehtuurin hakukohteisiin samalla hakemuksella ja samoilla pääsykokeilla. Koepaikat ovat Espoo, Oulu ja Tampere. Kussakin paikassa voi pyrkiä opiskelijaksi mille tahansa näistä paikkakunnista.
Tiedot korkeakoulujen yhteyshausta vuonna 2023:
Arkkitehtuurin (ja maisema-arkkitehtuurin) valinnat ovat monivaiheiset:
Ensimmäistä opiskelupaikkaa hakevien kiintiö on arkkitehtikoulutuksen hakukohteissa 50 %.
Kynnysehdot
Matematiikan kokeessa edellytetään lukion pitkän oppimäärän mukaisia tietoja.
Luonnontieteen koe perustuu lukion uuden opetussuunnitelman (LOPS2021) oppikirjaan Geos 2: Sininen planeetta (Cantell Hannele, Jutila Heikki, Lappalainen Sirpa, Sorvali Mari, ISBN 9789526341798) sekä kokeessa mahdollisesti jaettavaan materiaaliin.
Hakukohteiden paikoista 80% täytetään yhteispistevalinnassa ja 20% valintakokeen pistekiintiöstä. Piirustus- ja suunnittelukokeen maksimipistemäärä on 216,00. Kynnysehdosta ei saa erillisiä pisteitä, mutta se täytyy täyttää. Matematiikan kokeen kynnysehto on 12/24 p. ja luonnontieteen kokeen 12/24 p.
Sisustusarkkitehtuurin kokeet järjestetään yhdessä muiden taiteen kandiohjelmien hakuprosessien kanssa ja on kaksivaiheinen. Kokeisiin ei kuulu matematiikan koetta. Ennakkotehtävät läpäissyt henkilö pääsee suunnittelu- ja piirustuskokeeseen, jossa mitataan muun muassa muodonantokykyä, tilallista ja värinhahmotuskykyä, sekä ongelmanratkaisukykyä. Tehtävät koostuvat piirustus- sekä pienoismallitehtävistä, joskus myös 1:1 mallista. Suunnittelukoe järjestetään Otaniemen kampuksella ja siihen valitaan noin 50 henkilöä. Pääsykoeprosessissa ylioppilaskokeen arvosanoilla ei ole vaikutusta loppuarviointiin.
Muista, että tämä ei ole virallinen ohje; kattava ja ajantasainen infopaketti arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin hakuprosessista löytyy täältä. Tietoa Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin opiskelijavalinnasta ja opetusohjelmasta löydät täältä. DIA-yhteisvalinnan omilta sivuilta löydät myös menneiden vuosien pääsykokeet ja esimerkkejä parhaista töistä.
Haku arkkitehdiksi, sisustusarkkitehdiksi ja maisema-arkkitehdiksi alkaa ennakkotehtävien palautuksella. Tehtävät on yleensä julkaistu tammi-helmikuun vaihteessa osoitteessa dia.fi ja ne palautetaan viimeistään hakuajan päättyessä. Sisustusarkkitehtuurin ennakot julkaistaan yleensä muiden taiteiden alan tehtävien kanssa hieman myöhemmin, Aalto-yliopiston verkkosivuilla. Yleensä ennakkotehtävät ovat sisältäneet yhden rakentelutehtävän ja pari piirustus- tai maalaustehtävää. Ennakkotehtävät arvostellaan hyväksytty/hylätty -periaatteella, joten ne eivät vaikuta myöhempiin koepisteisiin. Jokainen ennakkotehtävistä hyväksytysti läpi suorittanut hakija kutsutaan piirustus- ja suunnittelukokeisiin, jotka järjestetään kesäkuun alussa valitsemallaan koepaikkakunnalla.
Arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin piirustus- ja suunnittelukokeissa tehtäviä on yhteensä kuusi. Ne jakautuvat kahden päivän ajalle siten, että kunakin koepäivänä tehdään kolme tehtävää. Piirustus- ja suunnittelukokeen tehtävät kestävät tunnista kolmeen, teemasta riippuen. Koetehtävät voivat sisältää piirtämistä ja maalaamista sekä kolmiulotteisuuden hahmottamista testaavia tehtäviä. Mukana on yleensä myös muutama rakentelua vaativa tehtävä. Tehtävänannot ovat mielikuvituksellisia ja jopa humoristisia, ja todennäköisimmin selviydyt kokeesta myös itse samanlaisella otteella. Piirustus- ja suunnittelukokeen tehtävät pisteytetään ja pisteet lasketaan yhteen koepistemääräksi.
Kolmantena koepäivänä järjestetään matematiikan koe ja maisema-arkkitehdiksi hakevien luonnontieteen koe. Arkkitehtuuri- ja maisema-arkkitehtuurivalintaan kuuluva matematiikan koe perustuu lukion pitkän matematiikan oppimäärään. Yleensä kokeessa on ainakin pari geometrian tehtävää. Matematiikan kokeen ei vaikuta loppupisteisiisi, vaan kokeessa tulee saada tarvittava pistemäärä eli on täytettävä kynnysehto. Iltapäivällä maisema-arkkitehdiksi hakevat osallistuvat lisäksi luonnontieteen kokeeseen. Kolmituntinen koe perustuu lukion uuden opetussuunnitelman maantieteen kurssiin (oppikirja GEOS 2) ja voi sisältää esimerkiksi monivalintatehtäviä sekä lyhyen esseen kirjoittamista.
Voit tutustua arkkitehtuurin vanhoihin ennakkotehtäviin ja valintakokeisiin sekä matematiikan ja luonnontieteen kokeisiin täällä.
Sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävät läpäissyt henkilö pääsee suunnittelu- ja piirustuskokeeseen, jossa mitataan muun muassa muodonantokykyä, tilallista ja värinhahmotuskykyä, sekä ongelmanratkaisukykyä. Tehtävät koostuvat piirustus- sekä pienoismallitehtävistä, joskus myös 1:1 mallista. Itse pääsykokeet ovat kolmipäiväiset ja sisältävät 6 tehtävää, joista jokainen on 3 tuntia pitkä. Kokeet järjestetään samalla viikolla muiden taiteen kandiohjelmien kanssa, joka on jonain vuosina ollut eri viikolla kuin arkkitehti- ja maisema-arkkitehtikokeet.
Tehtävät ovat hyvin samankaltaisia kuin arkkitehtuuri- ja maisema-arkkitehtuurikokeidenkin: maalaus-, sekä piirustus- ja mallinrakennustehtäviä. Arvioinnissa huomioidaan kaikki tehtävät ja idealla on yleensä suurempi painoarvo kuin piirustustaidolla, vaikka luonnollisesti tekniikka vaikuttaa työn erottumiseen edukseen. Sisustusarkkitehtuurin kokeisiin ei kuulu matematiikan koetta.
Voit tutustua vanhoihin taiteiden alojen ennakkotehtäviin ja valintakokeisiin täällä.
Pääsykokeiden jälkeen Arkkitehtikilta on yleensä järjestänyt Otaniemessä pääsykoepiknikin, jossa on päässyt rentoutumaan kokeiden jälkeen ja tutustumaan muihin hakijoihin ja alan nykyisiin opiskelijoihin. Kannattaa ehdottomasti osallistua, mikäli suoritat kokeesi Otaniemessä!
Muista, että tämä ei ole virallinen ohje; kattava ja ajantasainen infopaketti arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin hakuprosessista löytyy täältä. Tietoa Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin opiskelijavalinnasta ja opetusohjelmasta löydät täältä. DIA-yhteisvalinnan omilta sivuilta löydät myös menneiden vuosien pääsykokeet ja esimerkkejä parhaista töistä.
Moniin muihin pääsykokeisiin verrattuna arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin kokeisiin valmistautuminen voi olla mukavan rentoa. Tärkeintä on piirtää ja maalata aktiivisesti sekä kokeilla erilaisia välineitä ja tekniikoita. Harjoitella voi kaikkialla, missä liikkuu. Varsinkin lyijykynän käyttö kannattaa hallita, sitä tarvitsee kokeissa lähes poikkeuksetta.
Ennakkotehtävien tekoon kannattaa varata reilusti aikaa ja etenkin liimailut sekä maalailut tehdä sen verran ajoissa, että ne ehtivät kuivua.
Piirustus- ja suunnittelukokeisiin harjoitellessa kannattaa tehdä vanhoja pääsykoetehtäviä aikaa vastaan, jotta koetilanteeseen saa tuntuman. Tehtäviin tarvittavista välineistä saa listan matematiikan kokeen jälkeen. Tutustu välineisiin etukäteen – varsinkin liimoissa kannattaa ottaa selvää mihin materiaaleihin ne tarttuvat ja kuinka pitkään niillä kestää kuivua. Pääsykoearkiston töistä saa vainua arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin kokeista, millaisista töistä arvostelijat ovat aikaisempina vuosina pitäneet.
Matematiikan kokeessa ei ole käytössä taulukkokirjaa. Koe on suunniteltu siten, että vain harva saa kaikkia tehtäviä ratkaistua, kannattaakin panostaa määrän sijasta ratkaisujen laatuun.
Rakennusarkkitehdin tutkinto on nelivuotinen alempi korkeakoulututkinto, johon voi Suomessa opiskella neljässä eri ammattikorkeakoulussa. Erilaisen sisältönsä vuoksi Rakennusarkkitehdin koulutus tarjoaa erilaisen sisältönsä vuoksi myös erilaisen ammattipätevyyden kuin arkkitehdin koulutus. Tyypillisesti rakennusarkkitehdit toimivat samankaltaisissa työtehtävissä kuin arkkitehdit, mutta erityisesti suurten rakennuskohteiden pääsuunnittelijalta vaaditaan arkkitehdin ammattipätevyys.
Alla olevista kanavista pääset näkemään elämää arkkari-, maisu- ja sissariopiskelijan silmin.
Facebook: Arkkitehtikilta
Facebook: Vista ry
Facebook: SISTA
Instagram: arkkitehtikilta
Instagram: vista.ry
Instagram: sistasisark
Viimeksi päivitetty: 19.04.2023