Asiaa tutkinnonuudistuksesta

20130925_160904

Arkkarihallopedit ja arkkitehtikillan hallitus osallistuivat keskiviikkona 25.9. koulutusryhmän järjestämään tutkinnonuudistustyöpajaan. Työpajassa käsiteltiin arkkitehdin tutkintoa, sillä maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelmaa työstetään vielä toistaiseksi erikseen, oppituolin ja opiskelijoiden yhteinen työpaja on 8.10. klo 13.

Työpajassa käsiteltiin tulevia sivuainemahdollisuuksia, ARTSin yhteisiä opintoja sekä laitoksen kurssisuunnittelua. Uudistuksella on kiire, sillä seuraavat fuksit aloittavat jo uudessa ohjelmassa. Laitoksemme kouluttaa suuren osan Suomessa valmistuvista arkkitehdeistä sekä kaikki maamme maisema-arkkitehdit, joten uudella tutkinnolla on suuri vaikutus siihen, mitä suomalainen arkkitehtuuri tulevaisuudessa on.

Arkkitehtuurin perusteet ja YOYO

Ensimmäiselle vuodelle tulee kolme ARTSin opiskelijoille yhteistä taidekurssia, Taide Nyt!, Havainto ja Ajatus. Ne tulevat korvaamaan suuren osan nykyistä arkkitehtuurin perusteiden opetusta, jota on kuitenkin tarkoitus sisällyttää niihin.

TSAK on kuitenkin huomioinut arkkitehtitutkinnon erityisaseman teknillisenä, EU-tasolla säädeltynä tutkintona, ja kursseilla voidaan keskittyä arkkitehtuurin perusteiden opettamiseen. Tällä hetkellä kuitenkin kursseja valmisteleva työryhmä on edennyt suunnitelmissa hyvin pitkälle huomioimatta arkkitehtuurin laitoksen erityistarpeita. Ratkaisuna aiotaan todennäköisesti tarjota sisustusarkkitehdeille, arkkitehdeille ja maisema-arkkitehdeille yhteistä tilan hahmottamiseen keskittyvää kurssia.

YOYO-kursseihin liittyy tällä hetkellä vielä merkittäviä ongelmia, erityisesti se, että niihin suunnitellaan periodijärjestelmää noudattamattomia intensiivijaksoja, jotka vaikeuttaisivat merkittävästi muuta opiskelua. Asiaan saadaan toivottavasti pian myös arkkareille toimivia ratkaisuja.

Sivuaineet

Sekä kandi- että maisterivaiheessa suoritetaan uudessakin tutkinnossa sivuaine. Koulutusryhmän yleinen kanta on, että kaikki arkkitehdin koulutusta säätelevän direktiivin mukaiset osaamistavoitteet eivät täyty pelkästään pakollisilla opinnoilla, joten sivuaineelta edellytetään niiden tukemista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kurssit tulee valita sivuaineopinnoiksi hyväksyttyjen tai suositeltujen kurssien poolista, jonka sisältö tulee painottumaan arkkitehtuurin lisäksi tekniselle alalle, ja mahdollisesti muotoiluun.

Sivuaineille ei lähtökohtaisesti saa asettaa esitietovaatimuksia. Jotta ammattiosaamisen syventäminen sivuaineella olisi mahdollista, ei tämä ole kuitenkaan laitoksellamme aina järkevää. Tämänhenkisen tiedon mukaan laitoksemme tulevaisuudessa tarjota opiskelijoilleen esitietovaatimuksellisia kursseja, kunhan kaikille avoimiakin kursseja löytyy.

Yhdyskunta- ja kaupunkisuunnittelun monialaiset kurssit tulevat jatkumaan, ja arkkitehtiopiskelijoiden sivuainemahdollisuuksia kartoitetaan esimerkiksi rakennusinsinöörilaitokselta, johtamisesta sekä sisustussuunnittelun ja muotoilun aloilta.

Rakennusarkkitehdin tutkinto

Arkkitehtuurin laitoksen koulutusryhmä ei päätynyt selvään kantaan yliopistotason arkkitehtikoulutuksen suhteesta rakennusarkkitehtikoulutukseen. Koulutusohjelmien todellisista päällekkäisyyksistä ei ole vielä tietoa. Pohdittiin, tulisiko laitoksemme koulutuksen kenties tähdätä tarkemmin tiettyihin tehtäviin, kuten johtavaan rooliin suunnitteluryhmässä, valmistuuko laitokseltamme suunnittelijoita vai akateemikkoja, ja voiko rakennusarkkitehdin koulutuksella jatkaa arkkitehtuurin maisteriohjelmaan. Laitoksemme tarjoaman arkkitehtikoulutuksen osaamistavoitteet ainakin tälle vuodelle on kuitenkin jo hyväksytty akateemisessa komiteassa, joten niitä ei enää muuteta.

Kiitos tekstistä Säde Palmulle, opiskelijaedustajalle koulutusryhmässä.

20130925_170507

3. kerroksen ilmoitustaululla voi tutustua tutkinnonuudistukseen ja kommentoida sitä.

Lyhyt KOPO-SUOMI -sanakirja

KOPO eli koulutuspolitiikka.

Halloped on hallinnon opiskelijaedustaja, eli opiskelijajäsen yliopiston, korkeakoulun tai laitoksen virallisessa elimessä.

Koulutusryhmä on arkkitehtuurin laitoksella päätöksiä valmisteleva elin. Päätökset tehdään laitoksen johtoryhmässä.

TSAK on Taiteen ja suunnittelun korkeakoulun, tuttavallisemmin ARTSin, akateeminen komitea eli ylintä päätösvaltaa käyttävä elin.

YOYO on ARTSin Yhteisten opintojen yksikkö, joka järjestää kaikille korkeakoulun opiskelijoille yhteisiä taideopintoja, muunmuassa kuvataidetta ja taidehistoriaa.

Tutkinnonuudistus on koko Aalto-yliopistossa tapahtuva tutkintorakenteen yhtenäistämisprosessi, jonka kanditutkintoa koskeva osa otetaan käyttöön ARTSissa syksyllä 2014. Muissa Aallon korkeakouluissa uudet fuksit ovat jo aloittaneet uudessa kandiohjelmassa.

EU-direktiivi säätelee muun muassa lääkärin ja arkkitehdin tutkintoa, jotta liikkuvuus maiden välillä olisi mahdollista taitotason ollessa yhtenäinen. Tämä rajoittaa uudistuksen poikkitieteellisyyttä – laitoksen on varmistettava, että oppimistavoitteet täyttyvät kaikilla opiskelijoilla valinnaisuuden määrän sekä yhteisten taideopintojen lisääntymisestä huolimatta. Tähän pyritään todennäköisesti muun muassa ohjaamalla opiskelijoita valitsemaan sivuaine arkkitehtuurin tai jonkun lähitieteen tai -taiteen alalta.