Arkkitehtikilta

Arkkitehtikilta on Aalto-yliopiston arkkitehti- ja maisema-arkkitehti-, ja sisustusarkkitehtiopiskelijoiden opiskelijajärjestö, joka toimii Aalto-yliopiston Ylioppilaskunnan alaisuudessa. AK on perustettu vuonna 1908, mutta kilta on tunnettu pikemminkin luovasta mielenlaadustaan kuin pitkistä perinteistään.

Toiminta

Killan tärkeimpiin tehtäviin kuuluu opiskelijoiden etujen valvominen sekä monenlaisten tapahtumien järjestäminen urheilutapahtumista teatterikäynteihin ja viini- ja juustoilloista sitseihin. Kilta ylläpitää sähköpostilistaa, jonka kautta tulee viikottain killan uutiset viikkotiedotteen muodossa sekä esimerkiksi työtarjouksia arkkitehtitoimistoista. Tärkeä viestintäkanava on myös Facebook, jossa killalla on julkinen sivu sekä killan jäsenille suljettu ryhmä.

Arkkitehtikillan jäsenet tunnistaa Wappuna maalarinvalkoisista haalareista ja muulloin tummanpuhuvasta vaatetuksesta tai raitapaidoista. Juhlatilaisuuksissa arkkareilla on tapana kuljettaa mukanaan jumalattoman kokoista punaista AK:n lippua.

Arkkitehtikillan reilusta 300 jäsenestä viitisenkymmentä on aktiivisesti mukana järjestämässä tapahtumia ja toimintaa, joten meininki killassa on melko välitön ja lämmin. AYY:n piirissä toimivien kiltojen lisäksi AK:n tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat TOKYO ry sekä sisarkillat Tampereella ja Oulussa. Eri paikkakuntien arkkitehtikillat mm. toimittavat yhteistä Arkkitehtiopiskelija-lehteä ja järjestävät vuosittain Arkkitehtiopiskelija-päivät sekä kesäpäivät Vähä-Kiljavalla. Yhteistyötä on myös tehty muun muassa Rakennusarkkitehtikillan ja Helsingin yliopiston Kannunvalajien kanssa.

Wähäjoulu

Wähäjoulu on Arkkitehtikillan vuosijuhla. Wähäjoulu tapahtuu aina, niin sallittaessa, joulukuun 5. päivänä eli itsenäisyyspäivän aattona, seuraavan päivän jäädessä kiitollisesti vapaaksi muista velvollisuuksista paitsi isänmaallishenkisyydestä. Arkkareiden Wähäjoulun järjestää vuosijuhlatoimikunta Wähätirehtöörien johdolla.

Wähäjoulujen historiaan mahtuu erinäköisiä Wähiksiä vaihtelevissa juhlatiloissa Helsingissä ja Espoossa. Useimmiten juhla noudattelee jotakuinkin vuosijuhlalle ominaista kaavaa eli kokkareiden kautta siirrytään illallisjuhlaan ja myöhemmin jatkoille. Tunnelmaltaan usein rempseää Wähäjoulua pidetään teekkaripiireissä arkkarimaisen omintakeisena juhlatilaisuutena. Varmasti kansoja kohahduttavin Wähis oli killan sadas sellainen, Finlandiataloineen, ilotulituksineen ja väärinarvioituine budjetteineen.