SUOMI(100)-XQ

Raportti kotimaan ekskursiolta 24–26.11.2017.

Matkamme tuntemattomaan starttasi Teekkarikylän päätepysäkiltä eräänä sateisena marraskuun aamuna. Bussi täyttyi kimpsuista ja kampsuista, sekä odottavasta ja jännittyneestä tunnelmasta. Kaulaan ujutimme ekskuoppaat, joihin TEK oli avokätisesti meille kaulanauhat lahjoittanut. Kiitos TEK! Matkalukemista ja -tekemistä meille tarjosi puolestaan M.A.D. Kiitos M.A.D.! Matka sai alkaa, ja varmaa oli ainoastaan se, että palaisimme takaisin samaan paikkaan sunnuntaina.

Ajomatka sujui leppoisasti, ja lähestyessämme Hyvinkäätä oli aika paljastaa ekskursion ensimmäinen kohde. Pienen etsimisen jälkeen löysimme kuin löysimmekin Isoverin tehtaalle, määränpäähämme. Siellä suuntasimme ensin haalareinemme ja teekkarilakkeinemme työmaaruokalaan ihmeteltäväksi. Seuraavaksi kuuntelimme luentoa lasivillan valmistuksesta sekä Isoverista ja Saint-Gobainista yleisesti, ja opimme että yrityksen tuotteita on käytetty jo Versaillesin palatsin peilisaleissa. Lopuksi kiertelimme tehtaalla ja pääsimme seuraamaan lähietäisyydeltä tehtaan toimintaa.

Matka jatkui kohti länttä, ja nokkelimmat ehkä arvasivatkin seuraavan kohteemme. Jo perinteeksi muodostunut vierailu Oraksen tehtaalle oli myös tämän perjantai-illan agendana. Ensin luento sekä tehdasesittely, ja bonuksena päälle illanvietto saunoineen ja herkullisine ruokineen. Meillä kaikilla oli kovin mukavaa, mutta bussin lähtöhetki lähestyi liiankin nopeasti ja saattoipa lähtötohinoissa unohtua asia jos toinenkin Orakselle matkamuistoksi (toimituksen huomio: kadonneet tavarat löysivät loppujen lopuksi takaisin omistajalleen).

Ilta jatkui riemukkaasti Porin yössä, josta porukka yön pikkutunneilla valui hotellihuoneisiinsa torin grilli-Hesestä mukaan tarttuneiden ruskeiden paperipussien kanssa.

Aamulla, saatuamme viimeisetkin pommiinnukkujat kyytiin, matka starttasi kohti pohjoista. Nokkelimmat saattoivat taas päätellä kohteemme erään ekskujärjestäjän pohjanmaalaisista sukujuurista – kyllä, suuntanamme oli kuin olikin laakeat lakeudet ja Seinäjoki! Siellä luvassa oli vihdoin arkkitehtuuria, ja kiersimme oppaan opastuksella Seinäjoen Aalto-keskuksen sekä arkkitehtitoimisto JKMM:n suunnitteleman Apila-kirjaston.

  

Illan hämärtyessä kokoonnuimme bussille, ja se lähti kuljettamaan meitä halki peltomaiseman. Janon jo hiipiessä iloinen yllätys oli seuraava kohteemme: Kyrö Distillery, Suomen ylpeys, tuo timanttiseksi brändätty ruistislaamo! Paikan päällä luvassa oli tehdaskierros sekä maistelu.

Paluumatka Seinäjoelle oli hilpeä, ja ilta jatkui tietenkin ykkösmenomestassa, legendaarisessa bar Karmassa. Aamuyöstä viimeiset juhlijat tekivät vielä yhden arkkitehtuuri- ja ruokaekskursion Jerikon Grillille, toteamaan erään ekskujärjestäjän hypoteesin oikeaksi: maakunnista saa Suomen parasta grilliruokaa.

Kaikki hyvät asiat tulevat päätökseensä, niin myös tämä ekskursio. Sunnuntain paluumatka Otaniemeen sujui raukeissa tunnelmissa, ja Hämeenkyrön läpi ajaessamme pari hämeenkyröläistä ekskuosallistujaa antoi meille mielenkiintoisen tietoiskun kotipaikastaan.

Lisää kuvia Arkkitehtikillan galleriassa.

Ekskursiota tukemassa:

Tekniikan akateemiset TEK on diplomi-insinöörien, arkkitehtien ja vastaavan yliopistokoulutuksen saaneiden etu- ja palvelujärjestö joka edistää tekniikkaa ihmisen, elinympäristön ja yhteiskunnan parhaaksi ja on yksi AKAVAn suurimmista jäsenjärjestöistä.

M.A.D. on Suomen johtava rakentamisen tietomallinnuksen asiantuntijayritys. M.A.D. on asiantuntijana useissa eri kehitysprojekteissa ja jäsenenä alan tutkimushankkeissa. Koulutamme, konsultoimme ja autamme lukemattomia rakennusalan yrityksiä.