Haluaisitko päästä opiskelemaan arkkitehtuuria, maisema-arkkitehtuuria tai sisustusarkkitehtuuria?
Arkkitehtuurin alojen koulutusohjelmiin haetaan korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa. Korkeakoulujen yhteishaussa käytetään kansallista Opintopolku.fi -palvelua.
Hakuaika syksyllä 2024 alkaviin opintoihin on 13.–27.3.2024 klo 15.00.
Kevään 2024 hakuaikataulu
DIA-yhteishaku arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuuriin
2.2.2024 Arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin hakukohteiden ennakkotehtävät julkaistaan.
13.3.2024 Korkeakoulujen kevään 2. yhteishaku Opintopolussa alkaa klo 8.00.
27.3.2024 Korkeakoulujen kevään 2. yhteishaku Opintopolussa päättyy klo 15.00.
3.4.2024 Korkeakoulujen kevään 2. yhteishaun yleinen liitteiden toimituksen määräaika klo 15.00. Ennakkotehtävät liitettävä hakulomakkeelle Opintopolussa. Valintakokeiden yksilöllisten järjestelyiden hakemusten määräaika.
6.5.2024 Tieto jatkoon pääsystä tai karsiutumisesta ennakkotehtävien perusteella lähetetään sähköpostitse hakijoille klo 12.00 mennessä.
3.6. – 4.6.2024 Piirustus- ja suunnittelukokeet klo 9.00–17.00.
5.6.2024 Arkkitehtuurin matematiikan koe klo 9.00–12.00.
Maisema-arkkitehtuurin luonnontieteen koe klo 14.00–17.00.
4.7.2024 Valintojen tulokset julkaistaan viimeistään Opintopolussa.
11.7.2024 Hakijan on otettava opiskelupaikka vastaan klo 15.00 mennessä.
Taiteiden alojen haku sisustusarkkitehtuuriin
Taiteiden alan yhteishaku sisustusarkkitehtuuriin:
12.2.2024 Taiteiden alojen ennakkotehtävät julkaistaan.
13.3.2024 Korkeakoulujen kevään 2. yhteishaku Opintopolussa alkaa klo 8.00.
27.3.2024 Korkeakoulujen kevään 2. yhteishaku Opintopolussa päättyy klo 15.00.
3.4.2024 Korkeakoulujen kevään 2. yhteishaun yleinen liitteiden toimituksen määräaika klo 15.00.
Toukokuu 2024 Valintakoekutsut lähetetään ennakkotehtävät läpäisseille.
Toukokuu 2024 Salijako valintakokeisiin julkaistaan n. viikko ennen kokeita.
5.-7.6.2024 Sisustusarkkitehtuurin valintakokeet
Heinäkuu 2024 Valintojen tulokset julkaistaan Opintopolussa.
Mitä on arkkitehtuuri?
Lue lisää: Arkkitehtuurin laitoksen koulutustarjonta
Arkkitehdin tutkinto antaa arkkitehdin ammattipätevyyteen vaadittavan koulutuksen. Tutkinto antaa myös laaja-alaisen tietämyksen arkkitehtuurin alasta, jossa tiede, taide ja tekniikka yhdistyvät.
Suuri osa arkkitehdeistä työskentelee yrityksissä tai yrittäjänä, mutta myös julkinen sektori on merkittävä työllistäjä. Suomessa arkkitehdit ovat perinteisesti työskennelleet pääosin suunnittelutehtävissä, mutta viime vuosina tehtäväkenttä on laajentunut mm. ympäristö-, kiinteistö-, opetus-, tutkimus- ja kulttuurialalle. Suunnittelutehtävissä uudisrakentamisen ohella myös korjausrakentamiseen liittyvät tehtävät ovat lisääntyneet.
Yliopistojen arkkitehtuurin tutkinnot ovat tekniikan kandidaatti (arkkitehtuuri), arkkitehti sekä tekniikan tohtori (arkkitehtuuri). Kandidaatin tutkinto on laajuudeltaan 180 opintopistettä ja tavoitteellinen suoritusaika kolme vuotta ja maisteritason tutkinnon laajuus on 120 op ja tavoitteellinen suoritusaika kaksi vuotta.
Arkkitehtuuria voi Suomessa opiskella Aalto-yliopistossa, Oulun yliopistossa ja Tampereen yliopistossa.
(Lähde: Opintopolku)
Miksi maisema-arkkitehtuuri?
Lue lisää: Aalto-yliopisto: Maisema-arkkitehtuuri
Maisema-arkkitehdit suunnittelevat yhteisen ympäristömme tilan ja maan käyttöä tavoitteenaan ekologinen ja sosiaalinen kestävyys. He ovat luovia ongelmanratkaisijoita, joita ohjaa halu edistää ihmisten ja ympäristön hyvinvointia.
Maisema-arkkitehtuurin opintoihin sisältyvät luonnontieteet, taideaineet, humanistiset ja tekniset aineet rakentavat kokonaisvaltaista ymmärrystä ympäristöjen suunnitteluun vaikuttavista tekijöistä. Osallistuminen monialaisiin työryhmiin auttaa maisema-arkkitehteja tulkitsemaan ja viestimään erilaisista tilan ja maiseman käytön tarpeista.
Kandidaatin tutkinto antaa valmiudet toimia avustavissa ammatillisissa tehtävissä ja jatkaa maisteriopintoihin, joista valmistuessaan opiskelija saa maisema-arkkitehdin pätevyyden. Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelma on alan ainoa yliopistotasoinen koulutus Suomessa.
Alan opinnot tarjoavat sinulle tilaisuuden kehittyä ammattilaiseksi työssä, jossa voit edistää konkreettisesti sekä esteettisiä että sosiaalisia ja ympäristöllisiä arvoja!
(Lähde: Opintopolku)
Miksi sisustusarkkitehtuuri?
Lue lisää: Sisustusarkkitehtuurin opintolinja Aalto-yliopistossa
Sisustusarkkitehtuuri on rakennetun ympäristön suunnittelulinja, joka pyrkii tarkastelemaan tilakokemusta ihmisen kokoisesta mittakaavasta. Sisustusarkkitehdit työskentelevät tilojen suunnittelun, teollisen kalustesuunnittelun, konseptisuunnittelun ja nykyään yhä useammin palvelumuotoilun parissa. Opinnoissa painotetaan myös tilojen teknisten vaatimusten ymmärtämistä ja tekniikan sovittamista osaksi suunnitteluprosessia.
Sisustusarkkitehtuurin kandidaatin tutkinto antaa valmiudet jatkaa maisteriopintoihin, joiden kautta saa varsinaisen sisustusarkkitehdin pätevyyden. Aalto-yliopisto on ainoa oppilaitos Suomessa, jossa voi suorittaa alan kandi- ja maisteritutkinnon.
(Lähde: Opintopolku)
Pääsykokeet
Haku arkkitehdiksi, sisustusarkkitehdiksi ja maisema-arkkitehdiksi alkaa ennakkotehtävien palautuksella. Tehtävät on yleensä julkaistu tammi-helmikuun vaihteessa osoitteessa dia.fi ja ne palautetaan viimeistään hakuajan päättyessä. Sisustusarkkitehtuurin ennakot julkaistaan yleensä muiden taiteiden alan tehtävien kanssa hieman myöhemmin, Aalto-yliopiston verkkosivuilla. Yleensä ennakkotehtävät ovat sisältäneet yhden rakentelutehtävän ja pari piirustus- tai maalaustehtävää. Ennakkotehtävät arvostellaan hyväksytty/hylätty -periaatteella, joten ne eivät vaikuta myöhempiin koepisteisiin. Jokainen ennakkotehtävistä hyväksytysti läpi suorittanut hakija kutsutaan piirustus- ja suunnittelukokeisiin, jotka järjestetään kesäkuun alussa valitsemallaan koepaikkakunnalla.
Arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin piirustus- ja suunnittelukokeissa tehtäviä on yhteensä kuusi. Ne jakautuvat kahden päivän ajalle siten, että kunakin koepäivänä tehdään kolme tehtävää. Piirustus- ja suunnittelukokeen tehtävät kestävät tunnista kolmeen, teemasta riippuen. Koetehtävät voivat sisältää piirtämistä ja maalaamista sekä kolmiulotteisuuden hahmottamista testaavia tehtäviä. Mukana on yleensä myös muutama rakentelua vaativa tehtävä. Tehtävänannot ovat mielikuvituksellisia ja jopa humoristisia, ja todennäköisimmin selviydyt kokeesta myös itse samanlaisella otteella. Piirustus- ja suunnittelukokeen tehtävät pisteytetään ja pisteet lasketaan yhteen koepistemääräksi.
Kolmantena koepäivänä järjestetään matematiikan koe ja maisema-arkkitehdiksi hakevien luonnontieteen koe. Arkkitehtuuri- ja maisema-arkkitehtuurivalintaan kuuluva matematiikan koe perustuu lukion pitkän matematiikan oppimäärään. Yleensä kokeessa on ainakin pari geometrian tehtävää. Matematiikan kokeen ei vaikuta loppupisteisiisi, vaan kokeessa tulee saada tarvittava pistemäärä eli on täytettävä kynnysehto. Iltapäivällä maisema-arkkitehdiksi hakevat osallistuvat lisäksi luonnontieteen kokeeseen. Kolmituntinen koe perustuu lukion uuden opetussuunnitelman maantieteen kurssiin (oppikirja GEOS 2) ja voi sisältää esimerkiksi monivalintatehtäviä sekä lyhyen esseen kirjoittamista.
Voit tutustua arkkitehtuurin vanhoihin valintakokeisiin osoitteessa https://dia.fi/haluan-arkkitehdiksi/arkisto/
Sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävät läpäissyt henkilö pääsee suunnittelu- ja piirustuskokeeseen, jossa mitataan muun muassa muodonantokykyä, tilallista ja värinhahmotuskykyä, sekä ongelmanratkaisukykyä. Tehtävät koostuvat piirustus- sekä pienoismallitehtävistä, joskus myös 1:1 mallista. Itse pääsykokeet ovat kolmipäiväiset ja sisältävät 6 tehtävää, joista jokainen on 3 tuntia pitkä. Kokeet järjestetään samalla viikolla muiden taiteen kandiohjelmien kanssa, joka on jonain vuosina ollut eri viikolla kuin arkkitehti- ja maisema-arkkitehtikokeet.
Tehtävät ovat hyvin samankaltaisia kuin arkkitehtuuri- ja maisema-arkkitehtuurikokeidenkin: maalaus-, sekä piirustus- ja mallinrakennustehtäviä. Arvioinnissa huomioidaan kaikki tehtävät ja idealla on yleensä suurempi painoarvo kuin piirustustaidolla, vaikka luonnollisesti tekniikka vaikuttaa työn erottumiseen edukseen. Sisustusarkkitehtuurin kokeisiin ei kuulu matematiikan koetta.
Voit tutustua vanhoihin taiteiden alojen pääsy- ja valintakokeisiin osoitteessa https://www.aalto.fi/fi/opiskelu-aallossa/aiempien-vuosien-ennakko-ja-valintakoetehtavia
Pääsykokeiden jälkeen Arkkitehtikilta on yleensä järjestänyt Otaniemessä pääsykoepiknikin, jossa on päässyt rentoutumaan kokeiden jälkeen ja tutustumaan muihin hakijoihin ja alan nykyisiin opiskelijoihin. Kannattaa ehdottomasti osallistua, mikäli suoritat kokeesi Otaniemessä!