Viikkotiedote viikko 21

0

 

 

SISÄLTÖ

 

I Tapahtumia

BYE BYE Miestentie 3 22.5.

Farewell party 25.5.

R.I.P. Kipsari 25.5.

ARTSin yhteinen Rästipäivä 31.5.

Akateemisen Huispauksen MM-kisat 15.9.

Opiskelijat Lintsillä 5.10.

II Opiskelua

Luova ajattelu arkkitehtuurissa -loppuseminaari 23.5.

Summer course in co-operative values and principles I, 2.7.-12.8.

Last chance to apply to study abroad in Asia in 2018!

III Ilmoituksia

Vuokraa viljelypalsta!

 

I Tapahtumia

 

BYE BYE Miestentie 3 22.5.

We are leaving Miestentie 3! Join the departments of Media and Architecture and DADA and the Guild of Architecture to say goodbye to the wonderful office building within whose walls we have learned so many things and made many friends. Luckily the move is permanent, and our new facilities new and shiny.

There will be some drinks and food served, but BYOB if you’re really thirsty ❤

WELCOME!

Miestentie cafeteria @ 1800 →

Facebook https://www.facebook.com/events/154442378743099/

 

Farewell party 25.5.

The semester is coming to an end and unfortunately it is time to say goodbye to some of our exchange students. After the final critiques join us all in the OK 20 in Otakaari 20 to celebrate the end of the year and the beginning of summer. The sauna is also warm so don’t forget to bring your towel!

Little snacks and drinks are served and you are also more than welcome to bring your own treats. The well equipped kitchen of is available for use. Please contact FLC Isabella Rauh if you are keen on cooking!

The event is open for all guild members. You are most welcome to join us whether you are an international or just internationally minded student. See you on Friday!

Facebook https://www.facebook.com/events/177428849631884/

 

R.I.P. Kipsari 25.5.

Kipsari kuolee! Ajat Arabian kellarissa ovat nyt tulleet päätökseensä ja tämä tietää yhden aikakauden loppua. Tule juhlmaan tätä historiallista hetkeä kun Arabian Kipsarissa järejestetään bileet kirjaimellisesti viimeistä kertaa. Perjantaina 25.5. ravintola tarjoilee viimeiset ateriansa ja illalla paikka täyttyy hemmetin hyvästä musiikista, TOKYOlaisista, naapuruston vakkariasiakkaista ja viimeisen päivän tunnelmasta. Illan aikana kuin viimeistä päivää soittamassa neljä bändiä: Kynnet, Turpakäräjät, Linkopii, Ikivirhe sekä illan DJ:nä Juuso Tervo.

Aika sanoa vanhalle Kipsarille ja Arabian kampukselle hyvästit ja juhlia viimeistä kertaa. Syksyllä juhlitaan sitten uudelleen syntymää Otaniemen päässä

Lipun myynti avataan keskiviikkona 9.5. 12.00 ja lippuja saa Arabiasta Kipsarista, Otaniemestä Studio Kipsarista sekä netistä Holvin kautta https://holvi.com/shop/TOKYOry/. Liput ovat 5e TOKYOn jäsenille, 7e opiskelijoille ja 10e muille. Ole nopea sillä lippuja on tapahtumaan rajoitetusti.

Mitä: Kipsarin viimeiset bileet Arabiassa
Missä: Arabian Kipsarin tutussa paikassa Hämeentie 135 E kellari kerroksessa
Milloin: perjantaina 25.5. 20.00-04.00
Miksi: Viimeistä kertaa Arabiassa

Facebook https://www.facebook.com/events/978345702336503/

 

ARTSin yhteinen Rästipäivä 31.5.

Auttaaksemme sinua saamaan keskeneräiset kurssisi suoritettua, jotta voit lähteä kesätöihin tai ansaitulle lomalle kevyin hartein, Taiteen ja suunnittelun korkeakoulu on päättänyt järjestää ARTSin yhteisen Rästipäivän 31.5.2018.

Tuona päivänä voit palauttaa mitä tahansa tämän lukukauden ajalta ylijääneitä kurssitöitä, jotta saat kurssista opintopisteet tänä vuonna. Vanhempia kurssin osasuorituksia voi palauttaa, mikäli kurssin vastuuopettaja sen hyväksyy. Jos haluat palauttaa töitä rästipäivänä, ole hyvä ja ota yhteys kurssin opettajiin mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 24.5., jotta opettajat saavat mahdollisuuden valmistautua ylimääräiseen arvosteluun liittyvään työhön ajoissa.

Jos sinulla on tentti suorittamatta, ARTSilla on yleinen tenttipäivä lauantaina 16.6.2018, jossa voit suorittaa tentin. Osallistuaksesi yleiseen tenttipäivään, ota yhteys kurssin opettajaan 24.5. mennessä.

Tulevaisuudessa parannamme opiskelijoiden mahdollisuuksia suunnitella opintojaan siirtymällä kahden vuoden opetussuunnitelmiin, suunnittelemalla kurssien aikatauluja yhdessä välttääksemme turhat päällekäiset deadlinet, sekä tarjoamalla parempaa ohjausta henkilökohtaisen opintosuunnitelman HOPSin tekemiseen.

MITÄ: Rästipäivä
MILLOIN: 31.5.2018
MISSÄ: Kaikkialla ARTSISSA
MITÄ MAKSAA: Pienen vaivan
MIKSI: Palauttamalla rästiin jääneet kurssityöt saat kesäksi kevyen mielen ja Kelan tyydytettyä!

Tuottavaa loppukevättä ja erinomaista kesää!

 

Akateemisen Huispauksen MM-kisat 15.9.

Viime vuonna suurta hämmennystä ja suosiota niittänyt turnaus järjestetään taas Silkkiniityllä ensi syksynä 15.9. Tapahtuman konsepti säilyy samana ja paikalle odotetaan suurta joukkoa innokkaita huispaajia taistelemaan mestaruudesta. Tapahtumasta tulee lisätietoa lähempänä ajankohtaa. Nyt kannattaa laittaa päivämäärä muistiin ja alkaa kasailemaan joukkueita kokoon!

Säännöt löytyvät esimerkiksi viime vuoden infosivuilta https://lomake.ayy.fi/aava/huispaus/

Vinkki: Huispaus sopii vallan mainiosti pihapeliksi esim. Kesäpäiville!

 

Opiskelijat Lintsillä 5.10.

Linnanmäki varattuna vain opiskelijoille? Check!

Automaatio- ja systeemitekniikan kilta juhlii 20. vuottaan päräyttävin menoin! Juhlavuoden kunniaksi AS yhteistyökumppaneineen tarjoaa opiskelijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä viettämään päivää Linnanmäelle. Rajoitettu määrä lippuja yksityistilaisuuteen mahdollistaa unohtumattoman tilaisuuden nauttia Lintsistä ilman tuntien jonoja!

Merkitse kalenteriin 5.10.2018, osta lippu, ota parhaat opiskelijakaverisi mukaan ja jää innolla odottamaan vuoden huvittavinta päivää, jolloin koko Linnanmäki aukeaa yhdeksi illaksi vain opiskelijoiden käyttöön.

Tapahtumaa tukemassa TTER.

Liput myynnissä bailataan.fi ( https://bailataan.fi/events/b71e9e0b-84d1-45a0-95f8-bb985f720b2c) sekä sivulla myöhemmin ilmoitettavissa tapahtumissa.

Mitä: Lintsi vain opiskelijoille!
Missä: Linnanmäellä
Milloin: 5.10.2018 klo 16-20
Mistä tietoa: as20.fi/linnanmaki

Liput vaihdetaan rannekkeisiin syksyllä ennen tapahtumaa ja lippua vaihdettaessa tulee esittää opiskelijakortti. Vain lipun ostaneilla on pääsy Linnanmäen alueelle tapahtuman aikana. Linnanmäki on anniskelualuetta, joten omien juomien tuominen alueelle on kiellettyä.

Järjestäjä pidättää oikeuden muutoksiin.

 

II Opiskelua

 

Luova ajattelu arkkitehtuurissa -loppuseminaari 23.5.

Luova ajattelu arkkitehtuurissa -loppuseminaari 23.5.

Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja keksustelemaan Luova ajattelu ja ongelmanratkaisu arkkitehtuurisuunnittelussa -kurssin loppuseminaariin,

Ohjelma

23.5. klo 9:15-12:15
Otakaari 1, luentosali A2

9:15 Avaussanat – Mika Karhu
9:30 Arkkitehtuuri, humanismi – Stella Vahteristo
10:00 Taitotekoista vuorovaikutusta – Janne Vartiainen

10:30 Tauko

10:50 Kassakonearkkitehtuuri – Richard Sirén
11:20 Individualismi ja nykyarkkitehtuuri – Hannes Teräsvuori
11:50 Loppukeskustelu
12:15 Seminaari päättyy

Neljä keskenään keskustelevaa seminaariesitelmää pohtivat eri näkökulmista, millainen on arkkitehtuurin vaikutuskenttä nyky-yhteiskunnassa.

Mitä vaikuttimia ja vastuita arkkitehdin pitäisi tiedostaa ammatissaan? Ovatko vastakkainasettelu ja eriyttäminen käyttäjän, suunnittelijan ja esimerkiksi taloudellisten kysymysten välillä perusteltuja, tai rajanvedot oikeissa kohdissa? Riittävätkö suunnittelussa nykyään pintapuoliset tai henkilölähtöiset perusteet? Tunnistetaanko vuorovaikutuksen ja ihmisläheisyyden paino?

Luova ajattelu edellyttää konventioista irtautumista, mikä edellyttää niiden tunnistamista ja syvää tarkastelua. Mielestämme nykyarkkitehtuurin on voitava perustella itsensä ryhdikkäästi, paneutuvasti ja tieteellisesti.

Olemme ajatelleet asiaa. Ehkä sinäkin olet. Tule.

Mika, Stella, Janne, Richard, Hannes

Arkkitehtuurin laitos
Aalto-yliopisto

 

Summer course in co-operative values and principles I, 2.7.-12.8.

Course: CNS-P1 Co-operative values and principles I

Aim: At the end of the course the students have a fair understanding of what co-operative enterprises are and which values and principles they are built on. The students get acquainted with different types of co-operatives and with the ways these apply the co-operative values and principles in practice.

Content: In the course the history of modern cooperatives and their values and principles at both national and international levels are dealt with. The students learn how the cooperative values and principles originated and took shape during the 1900’s, how they evolved during the 2000’s and how they are reshaped to the demands of today’s global world. The study module ends with examples of cooperatives showing that they are not curiosities from the past, but that the challenges of the modern business environment can be answered by them.

Realization and methods: Web course in English (some exercises can be written in Finnish/Itsenäiset opiskelutehtävät voi kirjoittaa halutessaan suomeksi)

Credits: 5 cr
Students at Aalto University School of Economics in Helsinki and at the Lappeenranta University of Technology (LUT) are entitled to six credit points upon completion of additional tasks.

The course is free of charge to the students of the CNS university network.

Further information about the network and enrollment for the course:
https://www.helsinki.fi/en/ruralia-institute/education/co-op-network-studies

 

Last chance to apply to study abroad in Asia in 2018!

Winter and spring have just swept by and summer is already knocking on the door!
If you feel like you’re a bit late to the party with your plans for studying abroad this year, worry not – there’s still some time to make that life-changing decision and make sure your autumn is filled with some academic adventures!
Even if a full-length study abroad semester doesn’t fit your plans right now, you can go for a much shorter summer school session in South Korea or Indonesia. It’s the perfect way to combine studying, earning academic credits and traveling within just a few weeks.
Below you can find a list of all the universities and programs for which the application deadline is just around the corner. Apply now and secure your place among other international students!HOW WE CAN HELP YOU
Easy application process – just fill out an electronic application form on our website and submit it with a few attachments. Find out more about the application process here.
Secured study place – Your study placement is guaranteed, as long as you fulfill the basic requirements for applicants
Confirmation even in one day – No waiting for weeks or months. You’ll get a confirmation of your study placement as quickly as in a day, or at most in a few days.
Apply together with friends – Best experiences are those you share with others. We make it possible to easily apply with a friend or a group of friends.
Affordable tuition fees – We have negotiated discounts for the tuition fees and strive to keep them as low as possible, to give as many students as possible the chance to take part in our programs. We also offer plenty of information about scholarships and other funding options on our website.
Information services – As a participant in our programs, you’ll get access to our comprehensive Asia Exchange Guides as well as orientation webinars. We’ll also answer all your questions within 24 hours except on weekends. You can find our contact

WHO CAN APPLY?
Our study abroad programs are meant for students who want to arrange their study abroad semester independently outside of their home institution’s bilateral exchange agreements, as a complementary option for these. All the courses in the programs are taught in English. It’s possible to earn up to 38 ECTS or 22 US credits per semester. If you’d like to get even more out of your study abroad period, it is also possible to apply for two semesters in one or two different destinations.

Find out more about study abroad destinations with application deadlines coming up in the next couple of weeks:

SEOUL, SOUTH KOREA
Seoul is equally known for its cutting-edge technological advancements as well as for its ancient Korean traditions and several UNESCO world heritage sites. South Korea is world-famous for its high educational standards and Seoul is ranked among the best student cities in the world. The high-quality study programs of the best international university in Korea, ideal location in the heart of East Asia, captivating cultural contrasts and the warmth of the local people have made Seoul a sought-after study abroad destination where only one semester is often just not enough.
Application deadline for Hankuk University of Foreign Studies in Seoul: May 31st

TAIPEI, TAIWAN
Taiwan in a booming commercial and hi-tech hub surrounded by a rich culture, natural wonders, great outdoors opportunities and some of the friendliest people on the planet. As one of the four Asian Tigers, Taiwan is one of the most important technological and economic centers in East Asia, and the living standards and quality of education are considerably high, which is why it has been attracting countless students and expats in the recent years. Taiwan is also ranked as the 2nd safest country in the whole world, surpassing even countries like Germany, Finland and Sweden.
Application deadline for Shih Chien University in Taipei, Taiwan: May 31st
Find out more & apply

BALI & LOMBOK, INDONESIA
Study abroad in Indonesia on one of the most beautiful islands in the world! Bali is not only a world-famous tourist hotspot known for its white sandy beaches, perfect waves and a rich cultural heritage, but it also attracts hundreds of adventurous students each year. Lombok, on the other hand, is ideal for those looking for unspoilt nature, tranquil atmosphere and a generous, communal spirit. Now, you also have the chance to study at one of the best universities of these regions and spend a semester in the heart of authentic Indonesian culture.
Application deadline for universities in Indonesia: May 31st (except Warmadewa University June 18th)
Find out more & apply:
Warmadewa University – Bali
Udayana University – Bali
Mataram University – Lombok

BANGKOK, THAILAND
Whether you prefer life in one of the most iconic metropolises of the world or in a tropical paradise, Thailand has it all. Bangkok is a city of contrasts, endless discoveries and some of the best universities in South East Asia offering both exchange semesters as well as full degree studies. In contrast to Bangkok, in Phuket you will spend a semester in a true paradise setting on one of the most popular holiday islands in Asia. The high-quality study program at the oldest university in Southern Thailand and a variety of exotic free time activities guarantee an unforgettable semester! Phuket is also the ideal destination for those living abroad for the first time.
Application deadline for Siam University in Bangkok, Thailand (both BBA and MBA programs): May 31st
SUMMER SCHOOL PROGRAMS
If for some reason a full semester is not feasible for you, but you still want to have the chance to study abroad in Asia, a shorter summer school session is an ideal solution. Within just one month, you will get to experience a whole new culture, learn the basics of a new language, gain friends from across the world and advance your academic studies. A summer program abroad will also show your future employers that you have made a productive use of your summer break. You can join the following international summer school programs organized in July/August 2018 at two of our prestigious partner universities.

Application deadline for summer schools: May 31st
HUFS International Summer Session – Hankuk University of Foreign Studies (Seoul, South Korea)
Warmadewa International Summer Exchange (WISE) – Warmadewa University (Bali, Indonesia)

WHO ARE WE?
Asia Exchange is a study abroad organization dedicated to making studying abroad in Asia as easy and affordable as possible, for as many students as possible. For 10 years, we’ve helped 4000+ students just like you have life-changing experiences in some of the most fascinating, dynamic and globally ever-more important destinations in the world. We strongly believe Asia is the continent of the future, and that studying abroad in Asia is therefore one of the best possible investments you can make into your own personal and professional future as well. Find out more about Asia Exchange here.
If you have any questions, feel free to contact us! We’ll get back to you in the next 24 hours max.

We wish you a great beginning of summer!

Best regards,
Pekka Pernu (Mr) | International Coordinator
pekka@asiaexchange.org | Tel. +358 40 837 3793

 

III Ilmoituksia

 

Vuokraa viljelypalsta!

Vuokraa viljelypalsta!

Waput on wappuiltu ja on aika siirtyä ainoan oikeasti tärkeän asian pariin, eli puutarhanhoidon (t: kiinalainen sananlasku)
Arkkitehtikillan Ossinlammella sijaitsevasta viljelypalstasta on mahdollista lunastaa omaan huomaansa hoidettavaksi pieni pala kesäksi huokeaan hintaan. Lisätietoa ja ilmoittautuminen formissa.☘️

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdu6DewUo9YnyFu6_q1PYS8Y49hxVyxjkOQoc5zOUAjN_MmHQ/viewform

 

Haluatko oman ilmoituksesi viikkotiedotteeseen?
Onko sinulla kehitysehdotuksia?Ota yhteyttä:
tiedottaja(ät)arkkitehtikilta.fi

 

 


ARKKITEHTIKILLAN KANSSA YHTEISTYÖSSÄ