Case Lund-eksku

0


Arkkitehtikilta vieraili viime toukokuussa Lundin yliopistolla. Tässä muutamia matkan kohokohtia. Katso kaikki kuvat galleriasta.

Teksti: Matti Jänkälä

Viikonlopun kestoiselle ekskursiolle lähti 11 henkinen delegaatio. Matkalla oppaanamme toimi Arkkitehtuurin laitoksemme ruotsalainen vaihto-opiskelija Björn Sjulgård, jonka kotikoulu Lund on.

Lähdimme matkaan 5.5.2017 suoraan Vapun vietoista. Ryhmämme ensi haaste oli herätä aamulennolle Helsingistä Kööpenhaminaan, ja löytää muutaman tunnin päästä toisemme Tanskan puolelta. Kun Kööpenhaminan Kasturpin kentältä oli saatu matkaan viimeisetkin arkkarit, hyppäsimme junaan ja matkasimme Kattegatin yli Ruotsin puolelle.

Perjantaipäivän vietimme Malmössä ihaillen erityisesti nykyarkkitehtuuria. Kaupungin keskusta on erittäin viihtyisä ja käveltävä ja täynnä julkisia taideteoksia, joihin innokkaat teekkarit pääsivät kiipeilemään. Keskustasta löysimme nopeasti Pinterestistä tutun kauppahallin laajennuksen sekä kenties maailman kauneimman viherseinin varustellun pysäköintitalon. Malmössä on käynnissä vastaava uudisrakentamisvaihe kuin Helsingissä, missä keskustan ympäristöstä poistuneille satama-alueille rakennetaan uusia kaupunginosia. Yksi viihtyisimmistä alueista oli palkittu Bo01-kaupunginosa. Alue sijoittuu laajan rantapuiston äärelle. Mitä mielenkiintoisimmat kerrostalokorttelit sulkevat sisäänsä tiiviin townhouse-alueen, joka mukailee alueen historiallista rakentamistyyliä. Viihtyisän mittakaavan keskellä kohoaa yllättäen kaupungin maamerkki, Santiago Calatravan suunnittelema Turning Torso.

Malmön arkkitehtuurikiertelyn jälkeen siirryimme Lundiin. Jos Malmössä oli paljon uutta arkkitehtuuria nähtävänä, oli Lundin vahvuus ehdottomasti historia. Kaupungin historiallinen keskusta on erittäin kuvauksellinen mataline rakennuksineen ja mukulakivikatuineen. Majoituimme opiskelijoiden luona ja pääsimmekin näkemään ehkä parhaat palat Lundin opiskelijaasumisesta. Jo ensimmäisenä iltana pääsimme kokemaan Lundin opiskelijaelämää, kun menimme kiertämään ruotsalaisia osakuntia, Nationeita. Jokaisella Nationilla on oma talonsa, jossain päin kaupunkia, ja useat niistä sijaitsivatkin historiallisessa keskustassa. Nationeiden tarjontaan kuuluu ravintola päivisin ja baari tai klubi iltaisin. Jotkut tarjoavat myös brunssin opiskelijahintaan.

Lauantain vietimme ruotsalaisten kollegoidemme kanssa. Viikonlopun kohokohtana olivat lauantai-illan sitsit (tai ruotsalaisittain sittning), joihin oli kutsuttu arkkitehtiopiskelijoita Tukholman KTH:sta ja Göteborgin Chalmersista. Isäntämme Lundin A-Sektionista eli paikallisesta arkkitehtikillasta järjestivät sitsit Lundin Arkkitehtuurin laitoksella. Sitsikulttuuri erosi hieman omastamme. Nämä sitsit olivat aavistuksen muodolliset, mutta ruotsalaiseen tapaan osallistujia viihdytettiin lyhyillä spekseillä. Oma delegaatiomme pääsi myös esiintymään, kun lahjoitimme Lundin A-Sektionin hallitukselle signeeratun ja kuvitetun arkkareiden mustan neliön.

Loppu viikonloppu kuluikin lauantaista toipuessa ja kampusta kierrellessä. Kampus muistutti jokseenkin omaamme Otaniemessä: punatiilisiä rakennuksia sijoiteltuna puiston keskelle. Lundin tapauksessa tosin kaupungin keskusta on kävelyetäisyydellä. Oli mielenkiintoista verrata paikallista arkkitehtuurin laitosta omaamme. Rakennuksesta löytyivät samat elementit kuin kotoakin, kuten sotkuiset piirustussalit ja planssein koristellut käytävät. Suuria eroja olivat hämmästyttävän siisti paja puulattioineen sekä valtava taukokeittiö, joka oli varustettu ainakin kymmenellä mikroaaltouunilla. Lundin arkkitehtuurin laitokseen kuuluvat myös teolliset muotoilijat. Tämä yhdistelmä toimii luontevasti, kun suuren mittakaavan puupajat löytyvät arkkitehtuurin laitokselta ja metallipajat sekä erikoisemmat laitteet kuten laserleikkurit ja CNC-jyrsimet muotoilunlaitokselta. Kaksi laitosrakennusta on myös yhdistetty lasisella sillalla, joten opiskelijat voivat käyttää yhteisiä tiloja. Myös A-Sektion edustaa sekä arkkitehteja että teollisia muotoilijoita.

Maanantaina ennen kotiin paluuta teimme vielä kunniakierroksen Kööpenhaminan kautta. Oli hämmästyttävää huomata miten lähellä Lund, Malmö ja Kööpenhamina ovat toisiaan. Oli myös mielenkiintoista kuulla Björniltä, miten kaupungit pelaavat yhteen, kun Lundin opiskelijat viettävät iltaa Malmössä ja Malmöläiset käyvät töissä Kööpenhaminassa ja Kööpenhaminalaiset taas ostoksilla Malmössä.

Matka oli huikea kokemus ja saimme paljon uusia tuttavuuksia Ruotsin arkkitehtikouluista. Ekskursio sujui todella mutkattomasti oppaamme Björnin ansiosta ja suuri kiitos kuuluu majoittajillemme sekä Lundin A-Sektionille isännöimisestämme ja arkkitehtiopiskelijoiden kokoon kutsumista. Nyt haaste on heitetty, ja Lundin, Chalmersin ja KTH:n opiskelijat kutsuttu Wähäjöuluun. Kuka tietää, ehkä nämä vierailut voivat tulevaisuudessa muuttua perinteeksi. Koulumme ovatkin yllättävän lähellä.

Killan kalenteri

Ei tulevia tapahtumia.

Killan instagram

Something is wrong.
Instagram token error.

ARKKITEHTIKILLAN KANSSA YHTEISTYÖSSÄ