Ympäristövastaava suosittelee: Krääsätöntä joulua!

Kun koulustressi alkaa helpottaa, joulustressi nostaa päätään! Onneksi joululahjat saa hankittua nopsasti ja helposti Tigerista, sillä kaikkihan tarvitsevat rusetteja ja kuppikakun muotoisia muistilappuja ja kännykänkuoriglitteriä, ajatushan on tärkein, eikö? Eikö?

Joululahjojen hankkiminen on ymmärrettävästi vaikeaa, kun länsimainen ihminen hukkuu tavaraan ja kaikilla on jo kaikkea. Turha kama on turhaa kamaa, vaikka siinä kuinka olisi tärkeä ajatus taustalla. Mitä jos tänä vuonna hankkisikin lahjat, joista tavaravuoren sijaan jäisi aidosti hyvä mieli?

1. Kysy lahjatoivetta

Yllätys menee pilalle, myönnetään, mutta eikö silti olisi kivempaa antaa hyödyllinen, tarpeellinen lahja? Jos lahjatoiveita ei ole, siirry kohtaan kaksi.

2. Rahat tiukalla? Anna aikaa

Elämyslahjakortin ei tarvitse maksaa mitään, jos laitat vain itsesi likoon. Esimerkiksi siivous- tai lapsenvahtilahjakortti ilahduttaa taaperoperheessä, hartiahierontalahjakortti koulukaveria, uimahallireissu kummilasta ja peli-ilta koko kaveriporukkaa. Lisää ideoita (valmiiksi pureskeltuina) täältä.

3. Anna syötävää

… mieluiten jotain, josta lahjottava pitää ja jolle ei ole allerginen. Itse tehty on halvempi kuin kaupasta ostettu ja blogeista löytyy jos jonkinlaista ohjetta cake popseista keskiaikaruokiin. Rispektiä saat, jos lahjan valmistaminen on helvetillisen monimutkaista.

4. Rahat tiukalla 2.0? Lainaa lahjat

Kirjastojen valikoima on suurempi kuin minkään kirjakaupan. Lainaa kirja, pistä pakettiin ja seuraa Helmet-järjestelmästä, milloin eräpäivä koittaa. Kirja ei muutu lukemisen jälkeen säilytysongelmaksi, vaan sen voi palauttaa mihin tahansa kirjastoon. Kirjojen, musiikin tai elokuvien lisäksi kirjastoista voi lainata lautapelejä, soittimia, luistimia tai vaikka verenpainemittareita. Mummut ja papat tykkää. Kysy lähikirjastostasi tai täältä.

4 ja puol. Anna heijastin

Joo, heijastin on tavara. Suomen kaamoksessa se voi kuitenkin pelastaa hengen. Näytä kaverillesi kuinka paljon välität ja anna heijastin.

5. Anna vuohi

Kehitysmaalahjat ovat helppo paniikkilahja, kun et keksi mitään muuta. Ainakin vuohen omistaja tulee onnelliseksi. Valitse näistänäistä tai näistä.

Näiden lahjavinkkien myötä ympäristövastaava kiittää kuluneesta vuodesta. Arkkitehtonisen puhdaslinjaista joulua ja ympäristöystävällistä uutta vuotta!

 

ps. maailmantuskaa joululomalle? Onnistu näillä kirjavinkeillä:

Alan Weisman: Maailma ilman meitä

Richard Louv: The Last Child in the Woods

William McDonough: Cradle to Cradle – Rethinking the way we make things

Juha Hiedanpää ym: Hyödyllinen luonto